Επανορθωτική χειρουργική

Ολική αρθροπλαστική ισχίου

Η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου ως θεραπεία της προχωρημένης αρθρίτιδας του ισχίου  είναι μια συνηθισμένη ορθοπαιδική επέμβαση που όσο αυξάνεται ο μέσος όρος επιβίωσης αναμένεται να γίνεται όλο και πιο συχνή. Η αντικατάσταση του φθαρμένου ισχίου με μια πρόθεση ανακουφίζει τον ασθενή από τον πόνο και βελτιώνει την κινητικότητα ώστε να μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Η κατεστραμμένη κεφαλή αφαιρείται και αντικαθίσταται με μία κεφαλή από κεραμικό υλικό ή ειδικό κράμα μετάλλων η οποία τοποθετείται στο άνω άκρο ενός μεταλλικού στειλεού που τοποθετείται μέσα στον αυλό του μηριαίου. Η κατεστραμμένη επιφάνεια της κοτύλης, δηλαδή του κοίλου τμήματος του ισχίου που βρίσκεται στην λεκάνη, αφού αφαιρεθεί, αντικαθίσταται από μια μεταλλική συνήθως κοτύλη. Κάποιες φορές μπορεί να χρησιμοποιηθούν βίδες ή και βιολογικό τσιμέντο για την καλύτερη σταθεροποίησή της

 

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

Με τα χρόνια η άρθρωση του γόνατος εκφυλίζεται και καταστρέφεται καθιστώντας δύσκολη την εκτέλεση των απλών καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα ή το ανέβασμα σκάλας. Η κατάσταση αυτή περιγράφεται ως οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Ορισμένες φορές η εκφύλιση είναι τόσο σοβαρή, που ο ασθενής αρχίζει να αισθάνεται πόνο ακόμα και όταν κάθεται ή όταν είναι ξαπλωμένος.
Η συντηρητική αντιμετώπιση, όπως τα αναλγητικά φάρμακα ή οι βακτηρίες (μπαστούνι), πολλές φορές δεν επαρκούν και τότε ο ασθενής πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης της άρθρωσης γνωστή ως ολική αρθροπλαστική γόνατος. Η ολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί σήμερα μια ασφαλή και αποτελεσματική επέμβαση η οποία ανακουφίζει από τον πόνο και επιτρέπει στον ασθενή την επιστροφή στην φυσιολογική του ζωή.